duminică, 7 iulie 2013

Ce trebuie sa stii atunci cand vrei sa investesti intr-un sistem de supraveghere video?

Ca urmare a ritmului alert in care avanseaza tehnologia, in mod special electronica, sistemele de supraveghere video analogice au devenit extrem de accesibile chiar si pentru persoanele fizice. De aceea m-am gandit ca pentru a evita o alegere gresita, pentru cei care doresc sa se informeze inainte, ar fi indicat un scurt ghid pe aceasta tema.

Scopul unui sistem de supraveghere video (CCTV – Closed Circuit TV) este monitorizarea zonelor de interes, indiferent ca vorbim despre birouri, magazine, depozite, vile sau chiar si blocuri. De cele mai multe ori, in urma unui eveniment neplacut, imaginile inregistrate pe DVR reprezinta singura marturie a celor intamplate.

Referitor la compunerea unui sistem de supraveghere video analogic, echipamentul de baza il reprezinta DVR-ul (Digital Video Recorder) pentru ca acesta, in functie de caracteristicile sale “dirijeaza” functionarea intregului sistem.
Principalele caracteristici ale unui DRV standalone sunt urmatoarele:
- Numarul de canale video – in mod uzual 4, 8, 16 sau 32 de canale. Acesta trebuie sa fie mai mare sau egal cu numarul de camere luand in considerare si posibilitatea de extindere a sistemului.
- Rezolutia de inregistrare – D1 sau 4CIF (720x576px), CIF (352x288px). Rezolutia impreuna cu viteza de inregistrare (fps – frames per second) reprezinta cele mai importante caracteristici ale unui DVR si preferabil este ca acestea sa fie cat mai mari. Ideal ar fi ca DVR-ul sa fie capabil sa inregistreze 25fps/canal la rezolutie D1 (720x576px). Pe piata aceasta caracteristica este intalnita destul de des la DVR-urile cu 4 canale, dar foarte rar si numai la modelele scumpe, atunci cand vorbim de 8, 16 sau 32 de canale.
In mod frecvent gasim una din urmatoarele variante: toate canalele 25fps la rezolutie CIF / un canal 25fps la rezolutie D1 si restul 25fps la rezolutie CIF / toate canalele la rezolutie D1 dar la 12fps sau 6fps (cadre pe secunda).
- Compresia video – varianta cea mai buna este compresia hardware H.264. Algoritmii de compresie MJPEG si MPEG4 fiind depasiti.
- Iesirile video – uzual exista o iesire semnal composite (mufa BNC) pentru intrarea AV de la televizor si o iesire VGA pentru monitoarele PC. Mai nou DVR-urile care suporta la afisare rezolutie FullHD dispun si de iesire HDMI.
- Capacitate de stocare – numarul de HDD suportate si capacitatea maxima a acestora. Pentru un DVR cu 4 canale, un HDD (500GB – 2TB) este suficient in cele mai mult cazuri.
- Functii suportate simultan (quadruplex, pentaplex, ..) – se refera la numarul de operatii pe care le poate face simultan (vizualizare, redare inregistrari, inregistrare, back-up si conectare/control de la distanta).
Alte functii impementate in DVR-urile moderne ar mai fi: posibilitatea de monitorizare si control de pe un dispozitiv mobil (tableta, smartphone) sau de la orice PC conectat la internet, functia de detectie a miscarii (inregistrarea incepe doar atunci cand detecteaza miscare in zona supravegheata), functia PUSH VIDEO.

Camerele de supraveghere video analogice se prezinta sub mai multe formate, compacte “all-in-one” care au iluminator cu LED-uri IR incorporat, tip dome cu sau fara iluminator IR, rotunde si fara picior (se fixeaza direct pe perete) si tip box, care de obicei vin fara obiectiv (lentila).
In cele ce urmeaza ma voi referi la caracteristicile camerelor de supraveghere video.
- Rezolutia – este principala caracteristica a camerelor de supraveghere video, indiferent ca le folosim la interior sau in exterior, pe timp de zi sau noaptea. Rezolutiile uzuale ale camerelor de supraveghere sunt 420TVL (linii TV), 540 TVL, 600TVL si 700TVL. Recomandat este ca aceasta sa fie cat mai mare. Nu de putine ori am fost intrebat de posesorii unor camere cu rezolutie mica, daca nu se poate face mai clara imaginea inregistrata pentru a putea identifica persoanele.
- Tipul de senzor – CCD este mai sensibil la lumina slaba, CMOS are o calitate mai buna a imaginii. Oricum varful de lance au fost intotdeauna senzorii SONY Super HAD CCD sau mai nou Sony Double Scan CCD (960H).
- Iluminarea IR (infrarosu) – majoritatea camerelor tip compact si tip dome au incorporat un numar de LED-uri IR ceea ce permite inregistrarea unor imagini de o claritate deosebita chiar si pe timp de noapte.
- Lentila – mai exact obiectivul camerelor video poate fi cu distanta focala fixa (standard), cu distanta focala ajustabila (varifocala) sau cu autoiris. Obiectivele cu distanta focala mica se preteaza pentru supravegherea zonelor apropiate si au un unghi de vizualizare mai larg, cele cu distanta focala mare sunt pentru obiective mai indepartate.
Acestea ar fi pe scurt principalele caracteristici ale camerelor video, dar se mai poate lua in calcul raportul semnal/zgomot (S/N), functiile de control automat al amplificarii (AGC), balansul de alb automat (AWB), etc.

Aceasta ar fi o scurta introducere in domeniul sistemelor de supraveghere video pentru cei care doresc sa-si protejeze investitiile facute sau  integritatea familiei si a caminului.

Un sistem de supraveghere video intotdeauna descurajeaza hotii.

Recomandari:
NoVus NDR-BA4104-II - DVR cu 4 canale video Full D1 100fps, iesire HDMI
Camera supraveghere video compacta cu 540 TVL si 24 LED-uri IR - NoVus NVC-EC3201H/IR-II

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu